“श्री गायत्र्यष्टोत्तरशतनाम स्तोत्रम्” (Shri Gayatri Ashtottara Shata Nama Stotram) माता गायत्री देवी के 108 पवित्र नामों का दिव्य संग्रह है। यह स्तोत्र वेदों की जननी, त्रिमूर्तियों की अधिष्ठात्री, और संपूर्ण सृष्टि की आधारशक्ति माँ गायत्री की महिमा का बखान करता है।
इन नामों में माता के स्वरूप, गुण, तेज, करुणा, ज्ञान और ब्रह्मांडव्यापी शक्ति का वर्णन मिलता है। प्रत्येक नाम “ॐ … नमः” से आरंभ होता है, जो श्रद्धा और समर्पण का प्रतीक है।
गायत्री माता को “जगन्माता” कहा गया है — वे संपूर्ण सृष्टि की माता हैं, जो ज्ञान, सत्य, तप, और धर्म का प्रसार करती हैं। इन 108 नामों का जप करने से साधक को आध्यात्मिक उन्नति, मानसिक शांति, और दिव्य ऊर्जा की प्राप्ति होती है। यह स्तोत्र साधना, पूजन, और ध्यान के समय विशेष रूप से पढ़ा जाता है।
गायत्री देवी को वेदों की आत्मा और ब्रह्मज्ञान की मूर्ति कहा गया है। इस स्तोत्र के माध्यम से भक्त उनके अनंत रूपों की आराधना करते हैं — चाहे वे सरस्वती स्वरूपा, सावित्री, महाविद्या, या आदिशक्ति क्यों न हों।
पाठ का महत्व:
जो भक्त श्रद्धा से “गायत्र्यष्टोत्तरशतनाम स्तोत्र” का नित्य या विशेष अवसरों पर पाठ करता है, उसके जीवन में अज्ञान का नाश, बुद्धि की वृद्धि और पापों का क्षय होता है। यह स्तोत्र परम ज्ञान और मोक्ष की ओर मार्गदर्शन करता है।
श्री गायत्र्यष्टोत्तरशतनाम स्तोत्रम् (108 Names of Goddess Gayatri)
- ॐ श्री गायत्र्यै नमः।
Om Shri Gayatryai Namah। - ॐ जगन्मात्रे नमः।
Om Jaganmatre Namah। - ॐ परब्रह्मस्वरूपिण्यै नमः।
Om Parabrahmasvarupinyai Namah। - ॐ परमार्थप्रदायै नमः।
Om Paramarthapradayai Namah। - ॐ जप्यायै नमः।
Om Japyayai Namah। - ॐ ब्रह्मतेजोविवर्धिन्यै नमः।
Om Brahmatejovivardhinyai Namah। - ॐ ब्रह्मास्त्ररूपिण्यै नमः।
Om Brahmastrarupinyai Namah। - ॐ भव्यायै नमः।
Om Bhavyayai Namah। - ॐ त्रिकालध्येयरूपिण्यै नमः।
Om Trikaladhyeyarupinyai Namah। - ॐ त्रिमूर्तिरूपायै नमः।
Om Trimurtirupayai Namah। - ॐ सर्वज्ञायै नमः।
Om Sarvajnayai Namah। - ॐ वेदमात्रे नमः।
Om Vedamatre Namah। - ॐ मनोन्मन्यै नमः।
Om Manonmanyai Namah। - ॐ बालिकायै नमः।
Om Balikayai Namah। - ॐ तरुण्यै नमः।
Om Tarunyai Namah। - ॐ वृद्धायै नमः।
Om Vriddhayai Namah। - ॐ सूर्यमण्डलवासिन्यै नमः।
Om Suryamandalavasinyai Namah। - ॐ मन्देहदानवध्वंसकारिण्यै नमः।
Om Mandehadanavadhvamsakarinyai Namah। - ॐ सर्वकारणायै नमः।
Om Sarvakaranayai Namah। - ॐ हंसारूढायै नमः।
Om Hamsarudhayai Namah। - ॐ गरुडारूढायै नमः।
Om Garudarudhayai Namah। - ॐ वृषभारूढायै नमः।
Om Vrishabharudhayai Namah। - ॐ शुभायै नमः।
Om Shubhayai Namah। - ॐ षट्कुक्षिण्यै नमः।
Om Shatkukshinyai Namah। - ॐ त्रिपदायै नमः।
Om Tripadayai Namah। - ॐ शुद्धायै नमः।
Om Shuddhayai Namah। - ॐ पञ्चशीर्षायै नमः।
Om Panchashirshayai Namah। - ॐ त्रिलोचनायै नमः।
Om Trilochanayai Namah। - ॐ त्रिवेदरूपायै नमः।
Om Trivedarupayai Namah। - ॐ त्रिविधायै नमः।
Om Trividhayai Namah। - ॐ त्रिवर्गफलदायिन्यै नमः।
Om Trivargaphaladayinyai Namah। - ॐ दशहस्तायै नमः।
Om Dashahastayai Namah। - ॐ चन्द्रवर्णायै नमः।
Om Chandravarnayai Namah। - ॐ विश्वामित्रवरप्रदायै नमः।
Om Vishvamitravarapradayai Namah। - ॐ दशायुधधरायै नमः।
Om Dashayudhadharayai Namah। - ॐ नित्यायै नमः।
Om Nityayai Namah। - ॐ सन्तुष्टायै नमः।
Om Santushtayai Namah। - ॐ ब्रह्मपूजितायै नमः।
Om Brahmapujitayai Namah। - ॐ आदिशक्त्यै नमः।
Om Adishaktyai Namah। - ॐ महाविद्यायै नमः।
Om Mahavidyayai Namah। - ॐ सुषुम्नाख्यायै नमः।
Om Sushumnakhyayai Namah। - ॐ सरस्वत्यै नमः।
Om Sarasvatyai Namah। - ॐ चतुर्विंशत्यक्षराढ्यायै नमः।
Om Chaturvimshatyaksharadhyayai Namah। - ॐ सावित्र्यै नमः।
Om Savitryai Namah। - ॐ सत्यवत्सलायै नमः।
Om Satyavatsalayai Namah। - ॐ सन्ध्यायै नमः।
Om Sandhyayai Namah। - ॐ रात्र्यै नमः।
Om Ratryai Namah। - ॐ प्रभाताख्यायै नमः।
Om Prabhatakhyayai Namah। - ॐ सांख्यायनकुलोद्भवायै नमः।
Om Samkhyayanakulodbhavayai Namah। - ॐ सर्वेश्वर्यै नमः।
Om Sarveshvaryai Namah। - ॐ सर्वविद्यायै नमः।
Om Sarvavidyayai Namah। - ॐ सर्वमन्त्राद्यै नमः।
Om Sarvamantradyai Namah। - ॐ अव्ययायै नमः।
Om Avyayayai Namah। - ॐ शुद्धवस्त्रायै नमः।
Om Shuddhavastrayai Namah। - ॐ शुद्धविद्यायै नमः।
Om Shuddhavidyayai Namah। - ॐ शुक्लमाल्यानुलेपनायै नमः।
Om Shuklamalyanulepanayai Namah। - ॐ सुरसिन्धुसमायै नमः।
Om Surasindhusamayai Namah। - ॐ सौम्यायै नमः।
Om Saumyayai Namah। - ॐ ब्रह्मलोकनिवासिन्यै नमः।
Om Brahmalokanivasinyai Namah। - ॐ प्रणवप्रतिपाद्यार्थायै नमः।
Om Pranavapratipadyarthayai Namah। - ॐ प्रणतोद्धरणक्षमायै नमः।
Om Pranatoddharanakshamayai Namah। - ॐ जलाञ्जलिसुसन्तुष्टायै नमः।
Om Jalanjalisusantushtayai Namah। - ॐ जलगर्भायै नमः।
Om Jalagarbhayai Namah। - ॐ जलप्रियायै नमः।
Om Jalapriyayai Namah। - ॐ स्वाहायै नमः।
Om Svahayai Namah। - ॐ स्वधायै नमः।
Om Svadhayai Namah। - ॐ सुधासंस्थायै नमः।
Om Sudhasamsthayai Namah। - ॐ श्रौषट्वौषट्वषट्क्रियायै नमः।
Om Shraushatvaushatvashatkriyayai Namah। - ॐ सुरभ्यै नमः।
Om Surabhyai Namah। - ॐ षोडशकलायै नमः।
Om Shodashakalayai Namah। - ॐ मुनिबृन्दनिषेवितायै नमः।
Om Munibrindanishevitayai Namah। - ॐ यज्ञप्रियायै नमः।
Om Yajnapriyayai Namah। - ॐ यज्ञमूर्त्यै नमः।
Om Yajnamurtyai Namah। - ॐ स्रुक्स्रुवाज्यस्वरूपिण्यै नमः।
Om Sruksruvajyasvarupinyai Namah। - ॐ अक्षमालाधरायै नमः।
Om Akshamaladharayai Namah। - ॐ अक्षमालासंस्थायै नमः।
Om Akshamalasamsthayai Namah। - ॐ अक्षराकृत्यै नमः।
Om Aksharakrityai Namah। - ॐ मधुछन्दसे नमः।
Om Madhuchhandase Namah। - ॐ ऋषिप्रीतायै नमः।
Om Rishipritayai Namah। - ॐ स्वच्छन्दायै नमः।
Om Svachchhandayai Namah। - ॐ छन्दसांनिधये नमः।
Om Chhandasamnidhaye Namah। - ॐ अङ्गुलीपर्वसंस्थानायै नमः।
Om Anguliparvasamsthanayai Namah। - ॐ चतुर्विंशतिमुद्रिकायै नमः।
Om Chaturvimshatimudrikayai Namah। - ॐ ब्रह्ममूर्त्यै नमः।
Om Brahmamurtyai Namah। - ॐ रुद्रशिखायै नमः।
Om Rudrashikhayai Namah। - ॐ सहस्रपरमाम्बिकायै नमः।
Om Sahasraparamambikayai Namah। - ॐ विष्णुहृदयायै नमः।
Om Vishnuhridayayai Namah। - ॐ अग्निमुख्यै नमः।
Om Agnimukhyai Namah। - ॐ शतमध्यायै नमः।
Om Shatamadhyayai Namah। - ॐ दशावरणायै नमः।
Om Dashavaranayai Namah। - ॐ सहस्रदलपद्मस्थायै नमः।
Om Sahasradalapadmasthayai Namah। - ॐ हंसरूपायै नमः।
Om Hamsarupayai Namah। - ॐ निरञ्जनायै नमः।
Om Niranjanayai Namah। - ॐ चराचरस्थायै नमः।
Om Characharasthayai Namah। - ॐ चतुरायै नमः।
Om Chaturayai Namah। - ॐ सूर्यकोटिसमप्रभायै नमः।
Om Suryakotisamaprabhayai Namah। - ॐ पञ्चवर्णमुख्यै नमः।
Om Panchavarnamukhyai Namah। - ॐ धात्र्यै नमः।
Om Dhatryai Namah। - ॐ चन्द्रकोटिशुचिस्मितायै नमः।
Om Chandrakotishuchismitayai Namah। - ॐ महामायायै नमः।
Om Mahamayayai Namah। - ॐ विचित्राङ्ग्यै नमः।
Om Vichitrangyai Namah। - ॐ मायाबीजनिवासिन्यै नमः।
Om Mayabijanivasinyai Namah। - ॐ सर्वयन्त्रात्मिकायै नमः।
Om Sarvayantratmikayai Namah। - ॐ सर्वतन्त्ररूपायै नमः।
Om Sarvatantrarupayai Namah। - ॐ जगद्धितायै नमः।
Om Jagaddhitayai Namah। - ॐ मर्यादापालिकायै नमः।
Om Maryadapalikayai Namah। - ॐ मान्यायै नमः।
Om Manyayai Namah। - ॐ महामन्त्रफलप्रदायै नमः।
Om Mahamantraphalapradayai Namah।


















































